+31 (0)35 683 33 41
info@studiobessels.nl

De opleiding

Al 41 jaar dé professionele make-up opleiding van Nederland

De opleiding Make-up Artist

Bij Studio Bessels leer je alle facetten van het Make-up artist vak.

De opleiding is een avondopleiding die bestaat uit 4 onderdelen:

1. Televisie, Foto en Film Make-up

Annemiek Bohnenn is een bekende make-up artist in binnen- en buitenland. Zij leert onze leerlingen technische en mooie Make-ups voor in het vak zijnde disciplines te maken. Daarnaast wordt er ook les gegeven door film en televisiebelichters om onze leerlingen te leren hoe belangrijk effecten zijn van lichtfilters, lenzen en hardheid van het licht.

Annemiek leert de leerlingen hoe om te gaan met de continuïteit, het verschil tussen een Technische en een Creatieve Breakdown en research te doen. Ook de termen  “over shouldershot”, wat is een Telefilm etc. komen aan bod, om zo een volwaardige Make-up artists af te leveren.

De Licht-lessen worden gegeven door Leendert van Nimwegen in samenwerking met Gaffer (belichter) Valerie Blom.

Nadia Veenhof is op dit onderdeel gastdocent. Nadia is een gespecialiseerde Make-up artist die veel  Make-up grime en Hairstyling voor o.a. fotografie verzorgt.

2. Hairstyling en Haarwerken

Het stylen van het haar wordt gegeven door Tessa Hornstra die vele acteurs en actrices voorzien heeft van Make-up en prachtige kapsels. Van Suikerspin tot Grace Kelly-rol. Haarmode uit 1930 tot moderne kapsels van nu. Werken met hotsticks, carmensets en de tang. Hoe en waar je volume moet aanbrengen. Uitgebreide verhandeling over haarproducten. Werkelijk alles op gebied van kapsels wordt behandeld in dit jaar door Tessa.

Het opmaken en plakken van pruiken op filmtule wordt gegeven door Leendert van Nimwegen. In de film- en televisiewereld is Leendert een begrip door zijn vele werk als Make-up artist in binnen- en buitenland.

Ditske Bessels, directrice van de school, leert haar leerlingen op dit onderdeel o.a. implanteren (knopen van haarwerk) en het maken van trensen (haar weven) met echt haar. Ditske begon op haar 13e bij haar vader (ook grimeur) en is jaren Make-up artist geweest bij Opera Forum en Televisie.

3. Theatergrime

Ditske Bessels geeft het onderdeel Theatergrime en Make-up.

Door de afstand van het podium en de zaal in het theater is het belangrijk dat het type wat men maakt goed overkomt. Het maken van types: van zwerver tot travestie, van ballet make-up tot het ouder maken voor verschillende types. Alles komt in dit onderdeel aan bod.

Leendert van Nimwegen geeft in dit jaar een verhandeling over hoe werkt het in theater, zowel bij de Nederlandse Opera Stichting als Musicals en Theatervoorstellingen.

Ingrid Dorresteijn, Make-up artist voor vele films en televisie-series, geeft les in o.a. het plakken van silicone wallen die voor theater goed over moeten komen en Nadia Veenhof leert onze leerlingen hoe het haar op te steken voor onder een pruik en deze zo op te zetten dat hij de gehele voorstelling goed blijft zitten.

Steven Vliegenthart geeft in dit theateronderdeel de “Show Travestie”. Steven is Make-up artist en was vroeger één van de drie Working Girls, dus de travestie lessen zijn op zijn lijf geschreven.

Ton Geertman, 40 jaar in het vak als Theatergrimeur in heel Nederland, geeft de lessen
“Ouder maken” voor toneel.

4. Special Effects

Erik Hillenbrink geeft het onderdeel Special Effect.

Erik heeft samen met zijn vader Rob Hillenbrink het grootste en beste Special Effect bedrijf van Nederland “Robspropshop” genaamd. Van de giraffe voor Dikkertje Dap tot de special Make-up bij “De Helleveeg”. In vele films maakten zij de Special Effects.

Erik leert onze leerlingen o.a. modelleren van wonden. Dat kunnen schotwonden zijn, doorgesneden keel, brandwonden, schaafwonden enzovoorts. Erik leert de leerlingen goed te modelleren waarna hij de modellen laat afdrukken in silicone. Deze lessen worden in een aparte Special Effect ruimte bij Studio Bessels gegeven.

Daarnaast leert Erik onze leerlingen de wonden plakken en op de juiste manier in te kleuren. Ook het werken met spatel silicone komt aan bod. Dit kan voor bijvoorbeeld een éénmalig gebruik opgebracht worden.

Kaalkoppen plakken en inkleuren, dus iemand onzichtbaar kaal maken, is ook een expertise van Erik, evenals het plakken en bewerken van levensechte tattoos.

Rob Hillenbrink, ook Special Make-up Artist pur sang, geeft op dit onderdeel gastlessen. Met “Robspropshop” heeft Studio Bessels de beste Special Make-up artists in huis die Nederland kent.

De lessen

Elk onderdeel wordt gegeven op een vaste avond per week in Hilversum. De praktijklessen worden met theorie onderbouwd en er worden praktijk- en theorieopdrachten meegegeven, welke de volgende les beoordeeld worden.

Het examen

Aan het einde van het jaar werk je toe naar je examen, om zo het deelcertificaat te kunnen behalen. Het volgen van meerdere onderdelen in een jaar is mogelijk.

Ieder onderdeel/jaar wordt afgesloten met een examen waarbij een deelcertificaat kan worden behaald. Na het behalen van alle 4 de deelcertificaten ontvang je het Studio Bessels Make-up artist diploma.

De kosten

De opleiding kost per jaar/onderdeel € 2.495,00.* (exclusief materiaalkosten)

Door erkenning van het CRKBO (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), is dit een BTW vrije opleiding.

* Prijswijzigingen per jaar voorbehouden.