Welke school is voor mij de beste?
Nederland telt vele cursussen en opleidingen in de make-up sector.
Belangrijk is natuurlijk te weten of je geïnteresseerd bent in een korte/leuke cursus of in een beroepsopleiding.

Voor een korte cursus zijn waarschijnlijk de locatie en de kosten erg belangrijk, maar voor een ieder die serieus belangstelling heeft voor het ambacht van de Grimeur/Visagist, is de vraag “welke school is voor mij de beste?“ niet zo eenvoudig te beantwoorden, mede door het feit dat dit ambacht een vrij beroep is en er geen landelijk vastgestelde normen voor gelden. Er is dus inmiddels een behoorlijke wildgroei op dit gebied ontstaan, waarbij het helaas niet strafbaar is om veel te beloven en weinig waar te maken.

Het opvragen van cursusinformatie is natuurlijk een belangrijke basis, maar zegt vooral iets over het goed kunnen presenteren van een opleiding op internet of in een folder. Tussen de regels door lezen lijkt minimaal zinvol. Denk goed na over het doel dat je wilt bereiken. Elke school zal in zijn presentatie toch een visie geven over de wijze waarop zij met dit vak omgaan en voor welke doelgroep zij zich geschikt achten, bijvoorbeeld voornamelijk Visagie voor mode en bruidsmake-up e.d. of allround Grimeur voor theater/tv en film.

Naast je persoonlijke wensen zoals dag- of avondschool, al dan niet complete beroepsopleiding e.d. is het opvragen van meningen van onafhankelijke Make-up Specialisten of Grimeurs misschien wel de meest neutrale en eerlijke referentie om professionele en serieuze scholen te vinden. In ieder geval geeft dat een leerzame mening over de professionele indruk die ex-leerlingen van scholen in de praktijk achterlaten. Er vanuit gaande dat je zelf een vakvrouw of vakman wilt worden.

 

Leendert van Nimwegen

7925 View