Tijdens de totstandkoming van deze site hebben wij een aantal (ex-)leerlingen naar hun mening gevraagd, over hun ervaring tijdens en na de opleiding bij Studio Bessels en wat het vak voor hen is gaan betekenen. Wij hopen dat onderstaande een bijdrage kan leveren aan de beeldvorming over dit ambacht.

Ditske Bessels

Na mijn allround kappers diploma gehaald te hebben begon ik bij Studio Bessels met het jaar haarwerken. In eerste instantie dacht ik dat dit een makkelijk jaar voor me zou zijn omdat ik al kapster was maar ik kwam er snel achter dat ik nog zoveel bij te leren had. Ik heb veel gehad aan de lessen opsteken en periode kapsels. Ik vond het ook erg leuk om een eigen pruik te knopen en te leren omgaan met pruiken en klein haarwerk. Na dit jaar succesvol afgerond te hebben ging ik het jaar tv/foto make-up doen. Dit was echt totaal iets nieuws voor me. Het leren om goed te kijken naar elk gezicht en hoe je ermee om moet gaan. Ik vond dit een heel leuk jaar en vond het fijn dat we ook nog lichtlessen kregen om te zien hoe het in het praktijk er ook een beetje aan toe gaat en dat je met zoveel dingen te maken hebt behalve de make-up. Daarna heb ik besloten om de jaren theater en special effect in 1 te doen. Dus het laatste jaar was al hard doorwerken toen ik te horen kreeg dat ik mee mocht op stage met Leendert bij de film ‘Wild Romance’ over herman brood. Ik vond dit echt een hele leuke periode waar ik heel veel geleerd hebt over het vak in de praktijk en de dingen die je meemaakt en hoe alles in z’n werk gaat bij een filmproductie. Er komen zoveel dingen bij kijken dus ik was erg blij met de kans om mee op stage te gaan voor 3 maanden. De jaren theater en special effect samen ging heel goed omdat er veel dingen waren die overeen kwamen en ik was ook erg blij toen ik allebei de jaren succesvol afgerond had. Ik vond het best raar toen ik klaar was met mijn opleiding omdat je er zo erg mee bezig bent geweest en als je dan klaar bent en echt aan het werk moet gaan ben je in het begin nog best onzeker. Het is erg fijn om te weten dat je als ex-leerling van Studio Bessels altijd langs kan gaan of kan bellen als je een vraag hebt. Ik was na mijn opleiding gestopt met het werken in een kapsalon en was van plan om het te gaan proberen als freelancer. Toen werd ik gebeld door Ditske dat ze bij Goede Tijden Slechte Tijden op zoek waren naar een vaste visagiste en dat Ditske mijn naam doorgegeven had. Op die manier ben ik langs geweest voor een gesprek en kon ik eigenlijk gelijk beginnen! Nu merk ik heel goed dat het zo’n voordeel is om je opleiding bij Studio Bessels gehad te hebben omdat je vrij vaak meemaakt dat je toch een erg uitgebreide opleiding hebt gehad in vergelijking met je collega’s en dat is wel een erg fijn gevoel!

Angine Babakhanian Spijkenisse

In 2005 heb ik mijn opleiding bij studio Bessels afgerond. Na mijn opleiding ben ik vooral make-up en haar gaan doen voor modefotografie en voor modebladen (Blend, Blvd, Rails, Link, Glamcult etc.) maar ik doe ook commercials, videoclips en fashionshows teamed on: (Marlies Dekkers, Diesel, Viktor en Rolf collectie H&M etc.) En sinds december 2006 zit ik bij het agentschap Angelique Hoorn. Ik heb studio Bessels als een warm nestje ervaren en het is een plek waar ik nog steeds terecht kan met vragen en gezellig voor een kopje koffie om lekker even bij te kletsen met Ditske. Het was hard werken maar de hele klas was dan ook super gemotiveerd. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. En wat ik nu bereikt heb, heb ik daar zeker aan te danken. Het werk wat ik nu doe, doe ik met heel veel plezier en ik heb nog vaak goede herinneringen aan de lessen van studio Bessels. Lieve groet,

Kimm Bakkers. Utrecht

Het is een vierjarige opleiding: grime,special effects, visagie en haarwerken, in het haarwerkjaar, krijg je onderricht in alle stijlen en tevens wordt je het oude vak, pruiken maken geleerd. Ik heb de opleiding als zeer gedegen ervaren, je wordt bij ieder vak klaar gestoomd voor de praktijk, de theorie vakken zijn intensief,dit is kennis die je bij het uitoefenen van het vak zeer van pas komt.De praktijk vakken worden gegeven door leraren die jaren lang zelf praktijk ervaring hebben en dus weten waar ze het over hebben, de relevante tips die gegeven worden hebben mij erg geholpen in het begin van mijn praktijk als grimeur. Een ieder zal na deze opleiding een voorkeur krijgen, mijn voorkeur gaat uit naar grime, pruiken en haarwerken. Ik heb de opleiding ervaren als een warme deken, door de betrokkenheid van de docenten. Door de praktijkervaring en de kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding versta je na de opleiding direct een vak.

Liesbeth Bikkers Laren LIBI GRIME

Ik was al wat ouder toen ik begon met de opleiding van Studio Bessels. Ik moest even wennen aan het weer “naar school”gaan. Ik zat in een klas met veel jonge mensen en zeker in het begin was het heel strikt en streng. Ik voelde wel meteen dat ik op de juiste plek was terecht gekomen voor datgene wat ik wilde leren. En dat is heel belangrijk, je moet wat willen leren, honger hebben naar kennis, dat is de juiste motivatie. Als je niet gemotiveerd bent lukt het niet, maar dat is eigenlijk het geval met iedere opleiding die je doet. Er zijn heel veel scholen in Nederland om grimeur en visagist te worden. Maar nergens wordt er zo intensief op de materie ingegaan als bij Studio Bessels. Dit komt ook doordat Studio Bessels goede leerkrachten in dienst heeft, die allemaal hun wortels hebben in theater, film en televisie. Echte specialisten! Ik heb 4 jaar op school gezeten en alle onderdelen goed afgesloten. Ik werk regelmatig voor Studio Bessels. Ook werk ik voor Koppig, een bedrijf dat de make-up verzorgd van veel televisieprogramma’s en ik doe ook nog freelance opdrachten. Ik heb regelmatig contact met de school. Als ik een pruik nodig heb voor een opdracht, of gewoon even bijkletsen. Ook hoor ik dan meestal over allerlei nieuwe ontwikkelingen in de make-up en grime wereld. Kort samengevat, een heel erg tevreden voormalige leerling van Studio Bessels.

Jan-Willem Bruins. Amsterdam

Hallo luitjes, Mijn naam is Natalie van Campen. Ik heb in de periode 2001 t/m 2005 bij Bessels op school gezeten. En mag mezelf dankzij deze opleiding make-up/grime artiest noemen. Je moet je voorstellen dat voordat ik met deze opleiding begon niet echt heel veel wist van make-up , laat staan special make-up en haarwerken. Maar gelukkig is dat nu anders. In elke jaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan diverse onderdelen, waarin je dan ook wel voor moet trainen en oefenen. Aan deze theorie- en praktijklessen heb ik bijzonder veel aandacht besteed, maar had niet het gevoel dat ik op les zat. Nee, ik vond het gewoon leuk om te doen. Behalve bij de examens dan denk je wel…., oh best eng. Ik zou je geen enkel jaar kunnen noemen waarbij ik niet iets boeiends heb geleerd. Het is er ook gewoon gezellig. Op het moment werk ik als freelancer voor de Nederlandse televisie, bij o.a. TMF, MTV, Kids top 20 Jetix. Daarnaast snabbel ik lekker bij met fotoshoots en videoclips. Mijn grootste trots (tot op heden) is toch wel zeker het ontwerpen en maken van de make-up voor de horrorfilm sl8n8 ( de special make-up is ontworpen door Rogier Samuels). Make-up/grime artiest zijn betekend voor mij, veel creativiteit, leuke mensen ontmoeten, naar veel plaatsen reizen, maar het meeste is toch de lol die ik mijn werk heb.

Natalie van Campen Almere

Het is alweer zo,n 15 jaar geleden dat ik de lessen bij studio Bessels volgde. Als leek is het heel moeilijk om een goede keus te maken in het oerwoud van opleidingen en cursussen. maar inmiddels weet ik als professional dat ik toen een goede keus gemaakt heb. Studio Bessels is de meest uitgebreide en allround opleiding die er is, niet alleen leer je alle technieken en materialen kennen (grime, haar ,pruiken, special effect) maar je leert vooral ook heel praktijkgericht te werken door onder andere zeer leerzame stages. Dankzij Studio Bessels ben ik ook aan het werk gekomen in het grime-vak eerst als freelancer en nu sinds 12 jaar in dienst bij Head Affairs waar ik meewerk aan programma,s als kopspijkers, koefnoen, series en films(shouf shouf habibi, Kees de jongen) commercials enz. Nu ik dit stukje schrijf komt ook het gevoel weer terug hoe ontzettend leuk ik de lessen 4 jaar lang altijd vond en ik wil je aanraden als je echt het vak in wil om deze opleiding te volgen

Ingrid Dorresteijn Hilversum

Ik wilde al heel lang een visagie-opleiding volgen. Had alleen niet zoveel vertrouwen in een wekelijkse cursus van een jaar die veel geld vragen. Ik wilde na mijn opleiding serieus aan de gang met een goede achtergrond. Uiteindelijk heb ik het NOB gebeld en gewoon gevraagd. Die hebben mij naar Studio Bessels verwezen. Eerst een gesprek gehad. Hun uitgangspunt was; gemotiveerde mensen die echt het vak in wilde. Geen mensen die even leuk een cursusje wilde gaan doen. Vandaar dat ze nooit adverteerden met hun opleiding. Als je écht wil vind je hen wel. Ik werd aangenomen en heb de opleiding van 1999 tot 2003 gevolgd. Kleine groepen, veel aandacht. Ben je gemotiveerd en goed bezig dan kun je al vrij snel tijdens je opleiding ervaringen opdoen in de praktijk in de vorm van stages. Ik heb daar veel van geleerd. Visagie is niet alleen goed zijn in je vak, maar ook goed kunnen omgaan met mensen, mensen aanvoelen en weten hoe je met situaties moet omgaan. Studio Bessels heeft mij een week voor mijn examen voorgesteld bij de soap “ONM”. Inmiddels werk ik daar al bijna 4 jaar. Ik ben ze daar nog altijd erg dankbaar voor.

Florence Hagen

Mijn naam is Jacqueline Hoogendijk,in het jaar 2000 ben ik de opleiding gestart bij studio Bessels. Vier jaar lang heb ik met enorm veel plezier op Bessels gezeten. Het is een leuke en professionele opleiding,ik moet wel stiekem bekennen dat ik aardig wat lessen gemist heb omdat ik zo nodig al moest gaan werken tijdens de opleiding.Door al mijn enthousiasme en passie voor het vak,mijn achtergrond als top styliste en de hulp van Ditske kon ik al heel snel aan het werk. Mijn eerste film was pietje bell en zo ging het maar door oa de filmfeestje,floris,deuce bigelow,zwartboek,herman brood,heel erg veel tv,fotografie enz.Ik zal hier niet op doorgaan want dan zijn we morgen nog niet klaar natuurlijk, ha ha.Inmiddels ben ik zeer fanatiek als freelancer aan het werk en heb ik altijd nog fijne contacten met Bessels want ook na de opleiding staan ze voor je klaar,en geloof mij je hebt ze nodig want het is een leuke wereld maar o zo keihard.Dus een ding als je voor studio Bessels kiest , moet je er voor de volle 100% achterstaan en je voor 200% inzetten want met half werk kom je er niet!!!!!!

Jacqueline Hoogendijk Gouda

Hallo aspirant leerling,
Na 8 jaar ervaring in een kapperszaak, waar ik het werken met haar erg leuk vond, raakte ik uitgekeken op de zaak zelf en dacht ik: dat moet anders. Ik ben daarom als zelfstandige begonnen, maar na enige tijd gaf mij dat ook niet de voldoening die ik er van verwachtte. Via via hoorde ik goede berichten over Studio Bessels en na de eerste contacten, waarbij ik zeer onder indruk was van hetgeen binnen deze opleiding allemaal werd behandeld, leek me dat een goede keuze. Ik heb de 4 jarige opleiding in 1999 afgerond en werk sinds die tijd als freelance visagiste/kapster/grimeuse. Mijn eerste ervaringen heb ik opgedaan in de tv/film wereld. Ik heb daar met heel veel plezier de meest uiteenlopende producties kunnen doen, waarbij ik de bij Studio Bessels geleerde technieken veelvuldig in praktijk kon brengen. Ik heb onder andere gewerkt voor: Quidam Quidam, Mindhunters, Passievrucht, Schnitzel Paradijs, Zadelpijn en ander Dames leed en Dennis P. Daarnaast heb ik de grime verzorgd bij enkele korte (kinder)films. nl. Mercedes, Schat en Dobli. Ook heb ik (en doe nog steeds) veel assistentie werk, voor figuratie of als set-kapper. Bijvoorbeeld de periode films: Olivetti 82, Zwarte Meteoor, Wilhelmina, enz. Dit bijspringen in drukke omstandigheden met bijv. veel acteurs is heel leuk om te doen, en mocht je kinderen hebben of plannen, dit werk is door de flexibele dagen goed te combineren. Momenteel verzorg ik het kap/grime werk bij de theaterprodukties Grease en Annie. Dat is heel anders, maar ook erg leuk. Hier ligt het accent op het haarwerk en de pruiken, iets dat mij erg goed ligt maar dat is natuurlijk persoonlijk. Verder is mijn relatie na al die jaren met familie Bessels altijd prima gebleven en werk ik nog regelmatig met hun samen. Een voorbeeld hiervan is de productie rondom de TV-Sinterklaas. Beginnend met het Sinterklaas journaal in oktober t/m het feest op 5 december is het snel en hard werken, maar wel heel gezellig en in zeer afwisselende omstandigheden. Kortom, ik ben blij dat ik in 1995 gekozen heb voor de opleiding van Studio Bessels want met hetgeen ik daar geleerd heb ben ik zeer allround en kan eigenlijk alles aan. Dit geeft veel zelfvertrouwen en ik krijg bovendien een prima waardering van mijn werk door de opdrachtgevers.

Groetjes, Tessa Hornstra Almere

Dit jaar doe ik mijn derde jaar bij Studio Bessels, theater. Vanaf het moment dat ik met Studio Bessels ben gestart is ook mijn grime avontuur begonnen. Er is een hele creatieve wereld voor me open gegaan en ik kan me helemaal kwijt in hetgeen ik mag en kan doen. De school geeft niet echt het gevoel van een school zoals ik dat gewend was van vroeger. Er zitten maar ongeveer 8 leerlingen in een klas. En we krijgen les van mensen uit de praktijk die graag alles willen leren en vertellen over het vak dat ze zelf zo leuk vinden. Het is maar een avond in de week maar door het huiswerk en alle dingen die je thuis wil experimenteren is het toch best zwaar en hard werken. In 2004 ben ik mijn opleiding bij Studio Bessels begonnen met het onderdeel Haarwerken. Hierna heb ik Foto, tv en film make-up gedaan en tegelijkertijd Knippen. Na theater, het jaar dat ik nu doe, ga ik alweer het laatste jaar in, special effects. Ondanks dat dit mijn laatste jaar is, zal ik nog vaak bij Studio Bessels komen. Ook als ik zelf make-up klusjes doe kan ik altijd bij Frank en Ditske terecht voor advies of een luisterend oor. Zij begeleiden mij heel goed om langzaam het vak in te rollen. Doordat de leraren in het vak zitten zijn er ook vaak stages. Vooral rond Sinterklaas tijd is het druk. Zo gaat de hele school elke november in AHOY voor Het Feest Van Sinterklaas van Mojo pieten schminken. Behalve dat we daar de pieten schminken leer je ook veel van de praktijk ervaring die je op doet op een set. Het is hard werken maar er is echt tijd om dingen uitgelegd te krijgen. Je leert hoe je je moet gedragen op een set, wie op een set welke taak heeft en wat je wel en niet kan doen. Hierdoor kreeg ik al een beetje een beeld van hoe het is om in dit vak te werken. Behalve de pieten voor Mojo heb ik ook stage gelopen bij De Club Van Sinterklaas, Het Sinterklaasjournaal, de Dinnershow, Stuif es Sint, de Intocht van Sinterklaas en ik ben zelfs 2 weken mee geweest naar Malta waar Pakjesboot 13, een film over Sinterklaas, werd opgenomen. Ook heb ik dankzij Studio Bessels mee kunnen helpen aan een aantal vrijwillige projecten voor kinderen die bijvoorbeeld een handicap hebben. Behalve de pieten heb ik in de twee en een half jaar op school nog heel veel andere leuke stages mogen doen. Zo mocht ik, met twee anderen, met Annemiek mee om de figuratie voor een videoclip van Chipz te doen. Mocht de hele klas met Leendert mee om de figuratie voor de film Wild Romance te schminken. Ik ben naar het Emma Kinderziekenhuis geweest om de kinderen te schminken voor een speciale carnaval uitzending. Ben ik naar Mooi jaar de Leeuw geweest om een wens metamorfose te vervullen. Ik heb Annemiek mogen helpen met een casting voor een commercial. En als kers op de taart ben ik op het moment Leendert aan het assisteren voor Radio Bergeijk tv, dit is een nieuw VPRO programma met allemaal gekke typetjes.

Silvia Koekkoek Hilversum

“Vanaf september 2006 volg ik de studieonderdelen “Haarwerken” en “Make-up voor tv, film en foto”. Na eerst goed research te hebben gedaan over goede grimeopleidingen in Nederland kwam ik terecht bij “Studio Bessels”. Ik heb dertien jaar als danseres gewerkt, waarvan tien jaar bij Scapino Ballet Rotterdam. Ik heb altijd met veel plezier gedanst. Maar als danseres kun je, net als bij topsport, niet tot je 65e blijven werken. Het werd dus tijd voor een tweede (totaal andere) carrière. Nu ik een half jaar heb kunnen “proeven” van het grimevak weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik ga van mijn eerste mijn tweede inspirerende, bijzondere beroep in! “Studio Bessels” bevalt erg goed. Ik vind het geweldig om les te krijgen van Annemiek Bohnenn (docente onderdeel Make-up) en Leendert van Nimwegen (docent onderdeel Haarwerken). Zij zijn allebei echte vakmensen en nog steeds dagelijks actief in het werkveld. Daardoor kunnen zij ons o.a. leren wat NU belangrijk is en wat er op dit moment speelt in het vak. Ik ga nu al een half jaar met veel plezier naar school en ik hoop dat ik met net zoveel plezier zal afstuderen. En voor daarna, hoop ik natuurlijk op veel werk!!!”

Henna Lee Rotterdam, eerstejaars studente “Studio Bessels”

Na mij geruime tijd georiënteerd te hebben op diverse opleidingen, heb ik 6 jaar geleden uiteindelijk besloten om te kiezen voor Studio Bessels. Zij bieden namelijk een uitgebreid pakket aan. Visagie, theater, special effect en haarwerken. Tijdens deze 4 jarige opleiding leer je niet alleen de make-up en haar technieken, maar ook dat er andere invloeden zijn op je gemaakte creatie zoals licht, shading, afstand, kleding enz. Dit om zo veelzijdig het vak in te kunnen. Pruiken, masker, wonden maken, typetjes of een mooie make-up, je leert het hier allemaal. Daarnaast heb ik het als prettig ervaren dat het kleine groepen waren waarin geleerd werd. Hierdoor kreeg ik geen “schools” gevoel. Je gaat slechts 1 avond in de week naar school, maar dat betekent niet dat je de rest van de week niets hoeft te doen. Alles wat je op een avond leert, ga je de rest van de week oefenen en uitwerken. Tijdens mijn opleiding heb ik kansen gekregen om via Studio Bessels stage te lopen bij theater, tv en foto shoots. Bij verschillende theater producties heb ik mogen assisteren bij de make-up en het haarwerk van de voorstelling. Voor foto heb ik geassisteerd bij Erwin Olaf. Bij tv een teleac kinderserie, gooise vrouwen, parels en zwijnen. Ook mocht ik helpen bij de specialiteit van Studio Bessels: Sinterklaas en zwarte Pieten. De stage bij de club van Sinterklaas is voor mij uitgegroeid tot een vaste leidinggevende functie voor deze serie. Een fijne bijkomstigheid van de opleiding is dat ik erg leuke mensen heb leren kennen die net zo gepassioneerd voor het vak zijn als ik. Samen met een leerling uit mijn klas heb ik een bedrijfje opgezet, Twicemake-up, en doen we make-up en haar voor diverse televisieprogramma’s. Naast tv hebben we opdrachten gehad voor foto-shoots voor covers van verschillende bladen. Al met al heb ik zeker geen spijt van mijn keuze om voor Studio Bessels te kiezen. Zij hebben mij geleerd dat goede inzet beloond wordt. Het is hard werken tijdens de opleiding, maar het bereidt je ook gelijk voor op de harde concurrentie die dit vak helaas met zich meebrengt. Dus je leert niet alleen hoe je je vak moet beoefenen maar ook hoe je er moet staan en om te kunnen gaan met situaties die je in dit vak kunt tegenkomen.

Wendy Lepelaar Nunspeet

Mijn naam is Judith Looye.Ik kom uit een creatief gezin en het was al snel duidelijk dat ik iets op het creatieve vlak zou gaan doen. Vandaar uit kwam de keuze Grafisch Lyceum te Amsterdam. Ondanks dat ik daar veel geleerd hebt kwam ik er al snel achter dat ik me zelf niet met computers zag werken maar graag met mijn handen. Via een omweg kwam ik zo bij Studio Bessels terecht .De reden dat ik dezen opleiding ben begonnen is:dat je een goede uitgebreide basis mee krijgt waardoor je op alle vlakken van het vak aan het werk kunt gaan. In 1999 ben ik begonnen met het jaar : Haar.In 2001 Theatergrime en make-up In 2002 Special –effects 2003 Make-up technieken voor tv ,video, film en foto. Sinds ik de opleiding hebt afgerond ben ik werkzaam voor zowel film,tv en foto. o.a Jacobs lether, Feestje, zwartboek.Keyzer en de Boer advocaten ,Zoop. Jonge lui en Oale Groond, de Hemelpoort , TMF,MTV , Nickelodeon, The Lion King etc. Het viel me op dat de meerderheid van me collega’s van de cursus Studio Bessels kwamen. Nog steeds ben ik niet uitgeleerd en uitgekeken op het vak omdat er altijd nieuwe technieken en uitdagingen bij komen.

Judith Looye Schagen

Toen ik in 1989 besloot om mijn carrière een andere draai te geven en te gaan studeren voor visagiste/grimeur was dat even zoeken naar de juiste opleiding. Zoals later zou blijken ging ik als zo velen, naar een malafide opleiding en kwam er daarna achter dat ik hiermee echt niet aan het werk zou kunnen als visagist; integendeel ik besefte dat als ik werkelijk hier mijn beroep van wilde maken er een opleiding nodig was die hoog stond aangeschreven en die de nodige vakmensen had geleverd die in de Tv en Filmwereld werkzaam waren. Ik kwam na enig speurwerk terecht bij Studio Bessels en begon in 1990 aan de 4-jarige opleiding. Het verschil van kwaliteit van lesgeven en leerstof was direct al zo groot dat ik meteen van overtuigd was dat ik hier op mijn plek zat. Het voordeel was ook dat een aantal leerkrachten zelf werkten als visagist/kapper/grimeur,dus toen ik na 2 jaar al gevraagd werd om te solliciteren als freelance visagiste bij – toen nog- NOB Kap en Grime, hoefde ik niet lang na te denken. De Kap-Grime afdeling had een zeer goede verstandhouding met Studio Bessels en maakte dankbaar gebruik van dit contact. De rest is als een trein gegaan,ik ging werken voor allerlei Tv-programma’s en maakte ondertussen de opleiding af. Nu werk ik alweer 15 jaar in het vak, meestal als visagiste voor TV producties en Fotoshoots. De laatste 2 jaar ben ik dienst bij” Koppig “ en doe de meest uiteenlopende dingen. Een kleine greep uit het werk van de afgelopen tijden: Idols, Junior song festival,theatershow Andre van Duin,Tros muziekfeest,Staatsloterijshow,Looking good, Videoclips Jim,Kids top 20,Musicals in Ahoy,Musical Awards Gala, Toen was geluk heel gewoon,Aperitivo,Max en Catherine,Je leven in de steigers,BZTshow, Ilse de lange,De lama’s, veel fotoshoots voor diverse bladen, Faster than Magic show Hans Klok. Dankzij de allround opleiding word ik vaak gevraagd als er grime aan te pas komt zoals wonden, lijken en dergelijk voor gedramatiseerde verhalen bij bijvoorbeeld misdaadprogramma’s en bijzonder fijn is het als je weet hoe je goed en liefst snel een pruik moet opzetten en plakken! Ik kan zonder overdrijven zeggen dat ik nooit zover was gekomen als ik deze opleiding niet had gedaan .(wel hard werken!) Ik heb nog steeds een fijn contact met de fam. Bessels en ook nu word ik nog regelmatig verrast door nieuwtjes op het vakgebied, iets waar ze altijd mee bezig blijven. Ik ken geen betere opleiding met zo’n hoog percentage oud-leerlingen die in het vak werkzaam zijn als Studio Bessels!

Annet Merison Zevenaar

Van 1993 tot en met 1996 heb ik de volledige opleiding gevolgd bij Studio Bessels. Per jaar heb ik één onderdeel gedaan, omdat ik de opleiding destijds combineerde met een kantoorbaan. Nadat ik alle onderdelen van de opleiding had afgerond, heb ik mijn baan opgezegd. Vrijwel direct kon ik aan de slag als freelancer via het toenmalige NOB Kap & Grime. Sinds 1996 werk ik voornamelijk in de televisiebranche. Daarnaast word ik ook regelmatig ingehuurd voor commercials, videoclips en fotoshoots. Geregeld kom ik collega’s tegen, die ook de opleiding bij Studio Bessels hebben gevolgd. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op een leerzame periode bij Studio Bessels.

Astrid Mookhoek Odijk

Begin jaren ’90 werkte ik in n leuke kapsalon, maar was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Grimeur dat leek me echt leuk! Ik werd aangenomen bij Studio Bessels en heb daar hele interessante en praktijkgerichte dingen geleerd. Je moest hard werken en ik heb daar ook erg gelachen. Vooral in de Sinterklaastijd was het erg gezellig! Ruim 15 jaar verder en na vele programma’s (miniplaybackshow, kopspijkers, koefnoen), films en fotoshoots gedaan te hebben, kan ik zeggen dat Studio Bessels n goede keuze is geweest!

groeten Bianca Olijerhoek

Mijn naam is Cindy Oudshoorn en ik heb mijn grimeeropleiding bij “Studio Bessels” gevolgd (‘02/’06). Ik ben zangeres en 5 jaar geleden wilde ik mezelf verbreden en verrijken, dus besloot ik een opleiding grimeren te doen. Ik had altijd al een passie voor make-up en in mijn beroep had ik al verschillende kanten van het grimeer vak gezien en meegemaakt. Ik werkte toentertijd bij Frank Wentink in de “Dinnershow” in Studio 21, te Hilversum. Daar maakte “Studio Bessels” (Ditske) de pruiken voor en het fascineerde me enorm. Dus toen ik een grimeeropleiding zocht wist ik dat ik bij “Studio Bessels” goed zou zitten en een geweldige opleiding zou krijgen. En ja, geweldig was het! Naast al het harde werken wat een opleiding als deze met zich mee brengt, heb ik enorm genoten van de lessen die ik gekregen heb. Ik heb in de tijd dat ik op school zat diverse stages gelopen. Mijn eerste stage was voor een filmacademie en daarna kwam de Sinterklaasstage. Deze stage was ontzettend leuk en indrukwekkend, maar dat was de stage voor “Stichting Doe een Wens” ook. Bij dit soort stages kwamen passie voor het vak en het geven om mensen heel nauw samen. Dit vak kan je niet doen als je niet om mensen geeft. En ook een leerling van Leendert van Nimwegen mocht ik me een tijd lang noemen. Bij hem mocht ik wat stages volgen en hij vertelde alles wat hij aan mij maar kwijt kon. Leendert is een ware vakliefhebber (net als Ditske en alle andere docenten). Ik heb enorm veel van hem geleerd en dankzij hem heb ik verschillende werkplekken gehad (commercials en korte films).Maar in de 4 jaar dat ik de opleiding volgde was ik het meest actief met fotografen. Ik zorgde ervoor dat ik ervaring bij hen opdeed en dat ik mezelf kon ontwikkelen en al mijn kennis van de geleerde stof in de praktijk kon uitvoeren. Bij elke shoot leer je weer iets nieuws en je komt er al snel achter dat je als visagiste/grimeuse NOOIT uitgeleerd bent….. en dat maakt het zo’n mooi vak! In 4 jaar opleiding ga je zoeken naar het onderdeel binnen dit beroep wat het beste bij je past. Ook ik ben op zoek gegaan en heb zoveel mogelijk verschillende onderdelen bekeken en zoveel mogelijk ervaring opgedaan. Op dit moment ben ik mijn vak als zangeres aan het combineren met het vak visagie/grimeren. Dit doe ik door workshops te geven aan meiden op conservatoria, musical opleidingen, rock academica enz. Zo kan ik aanstormende talenten die veel op het podium gaan staan helpen om zichzelf een goede make-up te geven en er op het podium nóg stralender uit te zien. Dit had ik allemaal nooit gedaan als ik de opleiding bij “Studio Bessels” niet had gevolgd!! “Studio Bessels” is een goede opleiding die meer meegeeft dan alleen kennis! Een aantal kernwoorden voor de opleiding: Passie, Warmte, Respect, Werken, Kennis delen……

Cindy Oudshoorn Zwolle

Voor dat ik op Studio Bessels zat had ik al een andere visagie opleiding Gedaan, maar ik wilde dat verder uitbreiden omdat ik het gevoel had dat ik nog niet alles wist, want er zijn zoveel onderdelen dat kun je nooit in 1 jaar doen. Tenminste als je het goed wil doen. Hoewel het niet altijd even makkelijk was omdat het niveau hoog is, was het wel heel erg leuk. Op alle gebieden veel geleerd. Ook vanwege de goede opvang van alle leraren en ditske natuurlijk. ik ben er persoonlijk ook veel sterker van geworden. Studio bessels heeft een speciaal plekje in mijn hart. Met een vriendelijke groet.

Lisette Rapati

Lisa Richardson, Nou, zal maar bij het begin beginnen. Ik kwam bij Studio Bessels in het jaar 2002 en 4 jaar later heb ik mijn examen afgerond (2006). Toen ik aan mijn eerste jaar begon wist ik eigenlijk niet precies waar nou mijn passie lag. Het enige wat ik wist was, dat ik met mensen wou werken en hun zowel mooi als anders wou maken. Wat het fijne is aan Bessels is dat het je de mogelijkheid geeft je te oriënteren op vier verschillende vlakken. Dus ik had als eerste jaar make-up, wat ik pas later leuk ben gaan vinden en nu weer liever zo min mogelijk toepas. Mijn passie lag bij ’special effects’ en dat is nog steeds hetzelfde. Mijn droom is dus ook om naar LA te gaan en daar mij verder te laten ontwikkelen in het ’grime wezen’. Om verder Bessels te beschrijven: ik ben heel dankbaar dat ik via via op deze school terecht ben gekomen want niet alleen heb ik een geweldig vak in mijn handen, ik heb er ook ontzettend van genoten. Daarbij zijn de mensen die lesgeven allemaal op hun eigen manier gedreven om de leerlingen naar hun beste weten te leren wat het inhoud om een grimeur te zijn. En natuurlijk hebben we Ditske en Frank, twee lieve mensen die een bedrijf hebben opgezet met daarbij de instelling om iedereen met een warm hart te ontvangen en te leiden naar waarheen de desbetreffende persoon ook zijn avontuur en geluk zoekt. Zonder geslijm, Ditske is als een moeder voor mij geworden bij wie ik altijd terecht kan. Iemand die, hoe druk ze het ook heeft, altijd de tijd kan vinden om mij iets bij te leren of gewoon een pruik meegeeft omdat ik weer een gekke fotoshoot heb. Een gouden vrouw die in mijn ogen alleen maar warmte en liefde hoort te ontvangen.

Lisa Richardson Amsterdam

Ik ben Ilja Smit en ben in 2005 bij Studio Bessels begonnen, voor mij was het eerste jaar haarwerken. Haarwerken bestaat uit twee onderdelen het maken van een pruik en het maken van kapsels op modellen (opsteken). De pruik was een opdracht voor je examen, we moesten daarmee samenwerken met iemand uit het jaar van special effects, we kregen een personage uit een film toegewezen ( harry potter of Lord of the rings) De special effects groep kreeg de opdracht het masker te maken en wij moesten alle haarstukken van dat personage maken. Hier moesten we veel thuis werken om alles op tijd af te krijgen, dus dat werd de pruik meenemen naar werk, weekendjes weg en vrienden- familie. Het opsteken waren allemaal kapsels die door allerlei jaren ontstaan waren zoals de grace kelly rol, allemaal verschillende soorten lussen kapsels en nog vele kapsels meer. Dit oefende we thuis ook op modellen, zodat je steeds handiger werd in het omgaan met haar. Gelukkig ben ik kapster en was ik dus al wel heel wat gewend qua kapsels, maar voor degene die geen kappersopleiding gedaan had was het een nog pittiger jaar. Maar gelukkig zijn we inmiddels allemaal geslaagd en zitten we in het tweede jaar. Nu zijn we bezig in het jaar Tv Film en Foto. Voor mij allemaal nieuwe dingen want ik had geen verstand van make- up. Inmiddels hoef ik dat niet meer te zeggen, we hebben geleerd basissen aan te brengen, te shaden, blushen, wenkbrauwen te epileren en heel veel meer. We krijgen les van Annemiek Bohnenn tot nu toe, gelukig heeft ze veel geduld en wil ze alles ook wel een tweede of derde keer uit leggen. In November hebben we altijd een Stage bij de grote sinterklaas show, dit is inderdaad een groot feest, zevenduizend kinderen die meezingen, aftellen, dansen en druk meezingen. Erg ontroerend om te zien. Alle vrijwillige pieten die er rond lopen mogen wij schminken, een gezellige drukte, ze komen gelukkig vrij druppelend binnen, zodat je snel en gericht kunt werken zonder gehaast te zijn. Het is erg leuk om te doen en om zo iets mee temaken erg bijzonder. Uit het feit dat Mijn vriendinnen berijd zijn van half zes tot twaalf onderweg zijn (aangezien ik niet echt om de hoek woon). Blijkt wel dat het een bijzondere school is.

Ilja Smit Groenveld

Heel wat tijd heb ik gespendeerd aan het vinden van dé school waar ik dit vak zou kunnen leren. Steeds kwam ik teleurgesteld thuis nadat ik weer een opendag had bezocht en niet die lesstof werd behandeld waarnaar ik op zoek was. Tot ik een brief schreef aan van de EndeMol Produktions waarin ik specifiek had gevraagd naar de eisen die zij stelden om voor hen te mogen werken. Ik kreeg een brief terug waarin zij o.a. schreven dat zij graag mensen wilden die een opleiding hadden gevolgd bij Studio Bessels. Meteen heb ik toen contact gezocht en een afspraak gemaakt voor een gesprek. De kleinschaligheid van de school sprak me erg aan en de te behandelen lesstof maakte me meteen enthousiast. Frank en Ditske hebben in het eerste gesprek duidelijk gemaakt dat het vinden van een baan in deze branche niet zo makkelijk zou zijn maar dat heeft me er niet van weerhouden om met deze opleiding te starten.Tijdens de opleiding waren er een aantal stageprojecten waarvan er een de Club van Sinterklaas was. Nu, na heel wat jaartjes, werk ik nog steeds voor Frank en Ditske aan deze productie en het is ieder jaar weer een feest om te doen. Het is fijn les te krijgen van mensen die werkzaam zijn in het vak zodat de kennis up-to-date is. Ik heb er veel geleerd en naast de technieken ook tips en adviezen over producten, formules en hoe je je moet opstellen op de werkvloer en heb daar nog steeds profijt van! Samen met een collega (we kennen elkaar van de opleiding) hebben wij een make-up bedrijf, Twicemake-up en doen zowel televisieprogramma’s als foto-shoots. Het is heerlijk om iedere dag met je kwasten in de weer te zijn en van je grootste hobby je werk te maken!

Chantal Vastenhout

Voor mij is dit nu mijn laatste jaar bij Studio Bessels. Ik heb tijdens de vele lessen meer geleerd dan dat ik van te voren had verwacht. Theater was altijd weer leuk, mijn opa nog ouder maken, mij oma jonger, mijn vriend als zwerver of travestiet, en zo veel meer. Geduld heb ik aangeleerd tijdens mijn jaar haarwerken, de haren waren altijd overal te vinden en er waren momenten waarop ik dacht dat er geen einde aan de pruik zou komen, maar eenmaal af en het eindresultaat tijdens mijn examen opdracht gaf zo’n goed gevoel dat het elk haartje waard was. Verder nog een jaar tv/foto/film. De reden waar ik om ben begonnen. Zo veel geleerd, zo veel geoefend, met als bonus de air brush. Nu tijdens mijn laatste jaar Special Effect, lekker klussen met chemicaliën, boetseren van neuzen, het maken van wonden, je kan het zo gek niet verzinnen of het valt wel te maken. Het is pittig en goed opletten, maar ook uitdagend en leuk om het eindresultaat te zien. De Stages waren ook altijd genieten. Goed geregeld, elk jaar Sinterklaas met het feest in Ahoy en het werken op locatie, Staatsloterij show en bij de film Wild romance. Dat zijn toch stages waar je zonder moeite voor om 5 uur ’s ochtends je bed uitkomt. Nu kijk ik uit naar mijn volgende stage bij de musical Steel Magnolia’s, waar ik veel kan leren en zeker zal genieten. Voor mij het ideale beroep, waar ik mijn creatieve geest op los kan laten, met altijd nieuwe spulletjes om te proberen.

Nadia Veenhof Hilversum

Als oud leerling van studio Bessels wil ik graag iets schrijven voor de website. In 1982 besloot ik grimeur te willen worden en na wat navraag kwam ik bij Studio Bessels terecht.Toen nog vnl. gericht op theater grime. Ondertussen is de opleiding uitgegroeid tot een all round opleidingsinstituut voor niet alleen theater, maar film, televisie, fotografie, haarwerk en special effects alle disciplines die je als grimeur nodig hebt komen aan bod. Na, nu ruim 20 jaar, werkzaam te zijn als freelance grimeur / hair & make-up artist, kan ik zeggen dat ik veel nieuwe collega’s heb mogen begroeten die hun roots bij Bessels hebben liggen.De opleiding leidt mensen zeer grondig en all round op, hun instelling is professioneel en hun kennis van het vak groot!Een leerling van Bessels is over het algemeen, een waardevolle collega voor de toekomst. Ik heb zelf een aantal jaar, met veel plezier les gegeven bij Studio Bessels en heb aan den lijve onder vonden hoe zorgvuldig de begeleiding van de Studio is. Zowel naar de docenten als naar de leerlingen toe. Optimale kwaliteit en optimale inzet geven zij zelf en verwachten zij van iedereen die zich aan de opleiding verbindt….. Een prima uitgangspunt, want zo werkt het in de praktijk ook. Het werkveld van een grimeur is breed zeer divers. Mijn ervaring is dat een ieder die de opleiding afrond op zijn of haar plek terecht komt. Door de persoonlijke begeleiding die de opleiding je biedt, vindt iedereen datgene dat passend is bij de persoon in kwestie.Stagiaires, assistenten, collega’s….als ze van Bessels komen weet ik waar ik aan toe ben en dat ik goed zit!

Marly van de Wardt Amsterdam

8 jaar geleden ben ik na het middelbaar onderwijs gaan werken aangezien ik nog niet wist waar mijn interesses lagen. Na wat rond vragen kwam ik terecht bij een Duits circus dat 3 maanden door Nederland zou toeren en ze zochten iemand die Duits en Nederlands sprak. Nederlands was geen probleem en Duits had ik wel op school gehad. Mijn caravan stond al klaar en ik kon direct beginnen.Al snel raakte ik bevriend met de kostuumdesigner die tevens ook de pruiken maakte, de visagie/grime verzorgde en bij aanvang van de show kinderen schminkte. En opeens wist ik het, DIT WIL IK OOK!! Maar dan moet je gaan zoeken naar een geschikte opleiding waar je dit allemaal kan leren. Want ik wilde niet alleen een leuk make-upje kunnen maken, maar ik wilde ook pruiken en hairextentions en hairstyling en en en… Zoals jullie misschien wel begrijpen mijn keuze viel op Studio Bessels. Ik had dan nog wel in het voorruitzicht dat ik nog wel 4 jaar bezig zou zijn met studeren maar dan had ik het uiteindelijk wel allemaal geleerd. Ik ben ongelofelijk blij dat ik de studie heb gedaan. Visagie en Hairstyling bleek inderdaad mijn passie. Ik vind het geweldig om mensen mooier te maken en/of van gedaante te laten veranderen. Maar uiteindelijk kwam ik niet in dit vak terecht. Momenteel ben ik werkzaam als Product Manager Lighting voor een elektrotechnische groothandel. Maar ik kan het toch niet laten om hiernaast in mijn vrije uren een opdracht tussendoor te doen.

Dorien Wassenaar Rotterdam

Hallo. Ik ben Karin en heb deze opleiding gedaan in de jaren 2001-2004. Ik heb de 4-jarige opleiding in 3 jaar afgerond. Het laatste jaar heb ik 2 jaar in één gedaan. Ik heb er veel plezier gehad al had ik het het eerste jaar aan de opleiding erg moeilijk. Ik ben aan de opleiding begonnen met vrij weinig inzicht in de make-up wereld. Ik wilde het zo graag té goed doen, dat ik teveel van mezelf vroeg. Maar ondanks dat ik in het eerste jaar zoveel moeite had, deed ik het met het examen perfect. Hieruit blijkt dat ik teveel van mezelf vroeg, waardoor ik te onzeker werd en het gewoon niet lukte voor mijn gevoel. Maar door de goede lessen van Annemiek en de steun in me rug van Ditske hebben ze me dat jaar door geloodst. En dat heeft met het examen zijn vruchten afgeworpen en de jaren die erna volgde ook. Ik werd steeds zekerder van wat ik allemaal kon.Inmiddels heb ik met succes de opleiding afgerond en heb ik er heel veel plezier aan beleefd. Ik heb er ontzetten veel geleerd en ben nu graag bezig met dingetjes uit te proberen. Dit om mijn lat steeds hoger te leggen voor mezelf. Aan de stages heb ik ook veel gehad. Voor me gevoel werd ik in het diepe gegooid. Ik had zoiets nog nooit gedaan natuurlijk. Dus was beetje bang fouten te maken. Maar het was een ontzettend leuke tijd en heb zoveel geleerd ervan. Hoe het daar allemaal draait in dat wereldje. Het waren best zware tijden, omdat ik nogal een lange reisafstand had, maar ik had er zoveel plezier in, dat het met gemak gehaald is.Ik heb in de afgelopen jaren niet zo heel veel gedaan in deze branche. Wat amateur theater en bij mij in de buurt wat toneelgroepen en bruidjes. Maar toch ben ik er nog steeds mee bezig. Ik heb afgelopen jaar nog met veel plezier geholpen bij Jetix, Sinterklaas, nadat Ditske mij gevraagd had. Ik ben ook nog kapster, en ben afgelopen april ’06 aan een nieuwe baan begonnen in een kapsalon. Dit was een herensalon toen ik daar ben begonnen met werken. Ik had een parttime baan, en werkte er maar 2 dagen. Een paar maanden nadat ik er ben komen werken, is mijn werkgever overstag gegaan en heeft er dames bij genomen. En weer een maand later heeft hij een hele kast aan make-up aan geschaft en een fulltime baan aangeboden. Ik ben daar de enige die een opleiding hiervoor heeft gevolgd, dus ik kan een klein beetje zeggen dat dat ook mede door mij daar nu staat. Inmiddels geef ik klanten advies, en laat ik advies aan hun zien. De klanten zijn daar erg enthousiast over. Ook doe ik fotoshoots voor de zaak. Dit gebruikt hij als reclame voor in de lokale kranten daar. Ik ben ook gevraagd om de haren en make-up te doen voor de awards in de kapperbranche. En nog veel meer. Ik heb ontzettend veel plezier in beide dingen. En ik ben super blij met het feit dat mijn baas me zoveel vertrouwen geeft in die dingen. Ik had dit nooit kunnen denken zonder deze opleiding. Het heeft me zekerder gemaakt en als ik kijk wat ik nu bereikt heb. Top! Ik wil iedereen die bij Studio Bessels mij heeft geholpen en les heeft gegeven nog super bedanken voor de leerzame jaren die ik er gehad heb. En niet alleen leerzaam in de make-up, grime- wereld. Heb er ook naar mezelf leren kijken. Dit is ook belangrijk geweest, dat als ik een keer in die wereld terecht kom, ik er nu zeker van ben dat ik het zal overleven. Het zal moeite kosten, maar heb er het volste vertrouwen in. Bedankt!

Liefs Karin Zwartjes Cuyk

Terug naar “Home